Entrevista – Reportatge
als Aramateix - |
1.- D’on sorgeix la idea de formar el grup Aramateix? Per què aquest nom? La dissolució de Brams i la creació d’Aramateix són, en definitiva, dues accions que formen part de la mateixa idea. Es tractava de poder avançar en sintonia amb l’entorn musical i cultural. El nom, evidentment procedeix del poema de Miquel Martí i Pol.
Entre Brams i Aramateix hi ha hagut al llarg dels anys
gairebé una trentena de persones involucrades; però mai
no ha estat per un criteri de coincidència de referents.
Doncs el que se sol trobar a tots els primers discs dels grups, una passejada per una sèrie d’idees i conceptes incipients, alguns dels quals bastiran el projecte quan estigui consolidat.
És una cançó, tal i com el títol fa intuir, eminentment positiva, glosant que per a fer bon balanç n’hi ha prou fent recompte amb optimisme.
És un poema de Miquel Martí i Pol que feia temps que tenia ganes de musicar. mai ho vaig fer amb Brams perquè creia que marxava de registre i ara em sembla que és una cançó autènticament del registre de Brams.
És un poema de l’admirat Joan salvat Papasseit que va musicar fa molts anys en Josep Forés, un amic de la família. És tracta d’una cançó doncs que ha sigut durant molts anys privada d’aquest determinat cercle d’amistats però per a mi era com una “Noia de Porcellana”, o un “Que tinguem sort”, això és una cançó de tota la vida. Quan li vaig demanar permís per enregistrar-la en Josep va estar molt content, i jo també.
Ve a ser una mica la versió lírica del pròleg del disc, allò que fa de columna vertebral o eix del disc a nivell filosòfic.
És el conegut poema “Tirallonga de monosíl·labs” de Pere IV. Imagino que la seva llargada és el què ha impedit que abans no el musiqués ningú. Ha calgut buscar-hi un patró de rapsòdia a tempo per que no se’ns anés de minutatge.
És un retrat de la banalització de les relacions humanes i les escales de valors.
Cançó necessària per a seguir brandant les armes de combat passats els trenta.
Es tracta d’un intent de menysprear la mort. És collonut no som capaços d’entendre l’infinit, tret de nosaltres mateixos que no ens entenem mortals, en definitiva actuem com si haguéssim de viure sempre.
És una cançó que parla de la supeditació de Bin Laden a Bush o de Tejero a Juan Carlos I. Quan els “dolents” són immortals és perquè els “bons” en tenen cura.
Una cançó d’en Joan Isaac. Volíem reivindicar-lo, però no l’Isaac de fa vint anys, sinó el d’ara. Va sortir la versió nostre, només 10 dies després de la seva original.
-ZR-19, llibre d’instruccions Una raresa de les més rares que he fet mai. Però
és una raresa, no una freackada.
5.- Del vostre passat com a Brams.. un petit comentari sobre la vostra discografia:
Quan el vam fer teníem cançons per fer dos discs. La producció no va ajudar a crear un so de grup. Sovint quèiem en la execució d’exercicis d’estil. Però, amb tots els defectes i la inexperiència d’un primer disc, moltes de les cançons van quallar a la gent de forma intensa.
Quan vam fer aquest disc estavem immersos en la cocreació d’una discogràfica i en judicias amb Audiovisuals de Sarria, la producció segueix bastant la tònica anterior, sense ajudar a dibuixar un camí que el grup, per la seva joventut i mancat de clars referents estilístics, no tenia.
És un MiniCD innecessari, la versió de La diplomàcia de la rebel·lia feta amb Negu Gorriak podia haver anat perfectament en el següent disc.
Crec que és el primer disc en que Brams troba el seu camí pel que fa a gèneres i registres, un disc contundent i molt celebrat per l’afició.
És un disc en directe enregistrat a La Capsa d’El Prat de Llobregat, d’una tirada i a la primera, com els valents. Inclou tres cançons inèdites, entre les quals La pesta blava va suposar una forta campanya del blaverisme contra el grup.
MiniCD que recull l’experiència del Free Hole Tour, la inoblidable gira per Nicaragua, El Salvador i Veneçuela.
Amb el canvi de discogràfica, apareix un nou Brams gràcies a la feina de producció de Dennis Herman. Un nou concepte de grup per a la trilogia final.
És un disc més fosc que els altres, no parla tant de coses positives sinó del perjudicis de la globalització neoliberal. Aquest disc no formava part del guió de Brams però les circumstàncies socials ens hi van empènyer.
El darrer disc d’estudi vessa positivitat per tot arreu. Era el punt culminant de Brams. Acabavem d’arribar allà on sempre havíem volgut anar.
A finals d’estiu començarem la gira d’Aramateix i quedaran en segon terme o aparcades la dels altres grups (Mesclat, Dijous Paella,...). La idea és fer un parell o tres de gires internacionals en el transcurs de la tardor i l’hivern. Estem treballant en aquest sentit.
El problema més greu és el de la difusió, tan externa com interna. La indústria i l’administració creu que la música catalana és una cosa d’autoconsum, incapaç d’esdevenir referent fora de l’àmbit cultural català, una visió molt provinciana de la cultura. Els mitjans de comunicació de masses, dominats per grups empresarials, i a disposició de la cultura imperial minimitzen, ignoren i ridiculitzen la cultura musical catalana.
No ho sabem. Estem esperant que les grans multinacionals de la tecnologia de còpia i reproducció musical, que a l’hora, en molts casos pertanyen als mateixos grups empresarials que les grans multinacionals discogràfiques, acabin de vendre les regrabadores de CD-DVD i ens ho expliquin.
Em sembla molt digne, lícit i lloable que hi hagi gent que s’autoediti; però la meva feina és una altra, ja ho he fet i tornar a autoeditar-me em faria molta mandra, molta.
El mateix que a la gent adulta, coratge.
Negación vasca radical del capitalismo mundial, de Justo de la Cueva.
Batiskafo katiuskas, d’Antònia Font.
Totes.
** Respostes per Titot **
Culturarock.org
|