Entrevista - Reportatge a Jorcx

 


 

1.- Com i quan va començar en Jorcx al món de la música?


Fa cosa de deu anys, després d´aprendre a tocar la guitarra i cantar imitant als meus ídols, vaig començar a escriure algunes cançons pròpies i a presentar-les en públic... L´any 2000 vaig gravar la meva primera maqueta en un estudi professional i això va permetre donar-me a conèixer fora del meu cercle d´amistats o familiar. Vaig continuar gravant maquetes i enviant-les a concursos, ràdios, discogràfiques, etc. A l´any 2003 vaig gravar pròpiament un disc després de parlar amb Discmedi i veure possibilitats d´editar-lo. El 2004, ídem. Al llarg de tots aquests anys, realment la meva principal motivació ha sigut poder expressar-me com a cantautor, ja sigui amb cançons pròpies o adaptacions, i a ser possible deixar-ho gravat com a testimoni d´uns records i unes vivències personals i també col·lectives.

 



2.- Quins són els teus principals referents musicals?


A nivell internacional, en el meu darrer disc queden ben palesos (Bob Dylan, Leonard Cohen, Mark Knopfler, Bruce Springsteen, Paul Simon...) i també a nivell català ja vaig fer-ne una selecció en una maqueta titulada “Cançons d´aquí” (Pau Riba, Sisa, Ia-Batiste, N´Gai N´Gai, Sau, Sopa de Cabra); però també n´hi ha molts més d´importants que són una referència per mi: Serrat, Raimon, Lluís Llach, Roger Mas, Els Pets, Gossos, Eric Clapton, Beatles, Lou Reed, Sting, Alanis Morrissette... Malgrat aquesta llarga llista, penso que encara em falten molts músics per descobrir.

 

 

3.- Què podem trobar a "Doble Joc" el teu segon disc?


He intentat fer un disc sincer on hi hagués el millor de mi mateix, malgrat el títol amb doble sentit. A través de les cançons del disc, he volgut d´alguna manera dir “així sóc jo i això és el que m´agrada”. Les meves cançons van ser escrites a finals del 2003, després del primer disc, i les versions moltes ja les havia cantat en Anglès des de feia temps i les vaig voler adaptar al Català per poder incloure-les al meu repertori. En el disc, hi ha una vessant intimista i també una vessant més compromesa socialment.

 

 

4.- Amb quines col-laboracions has comptat a l'hora d'enregistrar-lo?


Totes han sigut col·laboracions esporàdiques i desinteressades i això per mi les fa molt significatives. Per exemple, l´Oriol Vidal que toca el violí és un amic meu de fa molt temps i amb ell vaig començar en això de la música. També en Sisa (que recita un poema seu, molt adient per a la temàtica del disc) i en Josep M. París (guitarra elèctrica a “Doble joc”) em va fer molta il·lusió conèixer-los (a través de l´Ia Clúa, ja que en el seu estudi és on he gravat el disc) i comptar amb el seu talent. L´Ia Clúa també hi participa lògicament, però no vaig insistir en què cantés perquè en el primer disc ja vaig fer un duet amb ell i també amb en Jordi Batiste, i aquella va ser per mi una col·laboració especial i irrepetible.

 

 

5.- Quines són les principals diferències que té aquest disc amb el teu primer treball "Racons del Temps"?


Bàsicament, aquest disc l´he gravat jo sol sense cap altre productor ni una banda de suport. Això és evidentment una limitació en quant a arranjaments, però també m´ha permés fer el disc amb total llibertat i amb nocturnitat que és com m´agrada treballar. Sobretot, he procurat que la veu sonés més natural i que les lletres de les cançons estiguessin en un primer pla. De tota manera, val a dir que si hagués tingut mitjans econòmics per permetre´m un productor o una banda, segurament no me n´hauria estat. En definitiva, crec que aquest és un disc de cantautor contemporani, és a dir, “un home i una màquina” tot i que no tinc res en contra del concepte de “un home i una guitarra”, que és com em presento normalment en els concerts.

 

 

6.- Un petit comentari sobre cadascuna de les cançons que composen el disc:

 

- Doble joc
És una cançó pop-rock amb influència de Dire Straits bastant clara. A grans trets, tracta sobre la manera de ser d´una societat hipòcrita on tothom fa el que pot per salvar el cul i on tothom es veu obligat a jugar a dues bandes, com a mínim. La pèrdua de la innocència, un tema sobre el qual també insisteixo en la següent cançó...

- Paradís perdut
Una cançó força melancòlica, una fugida cap a enlloc d´un personatge tipus que se sent desamparat en aquest món estrany i injust... És una de les cançons que estic més content de la gravació doncs la vaig gravar en un dia especialment dolorós i aquest sentiment va ajudar a que la cançó sonés amb el dramatisme que requeria, tot i que després difícilment he pogut fer-la al mateix nivell en directe.

- Brindis al sol
Després de la catarsis anterior, vaig intentar fer una cançó esperançadora tot i que com sempre hi ha un punt de desesperació. Una melodia amb un toc reggae i unes frases carregades de bones intencions.

- Tanta bellesa
És com una declaració d´intencions, una confessió. Una balada senzilla per declarar el meu amor per la bellesa de les petites coses, per intentar mirar amb tota la sensibilitat aquest món a vegades tant insensible.

- La secta selecta
Una cançó estranya com les que tot sovint em captiven (a l´estil de Leonard Cohen a “Stranger song” o Mark Knopfler a “Sands of Nevada”). Parla de les sectes reals o les sectes disfressades, els grups de gent que es comporten com sectes i que intenten dominar a la gent a base de promeses, secrets, o privilegis...

- Bobby Jean (de Bruce SpringsRteen)
Aquesta adaptació és de les primeres que vaig fer i ja estava inclosa en una maqueta. És una cançó senzilla però molt rodona i parla del record d´un amor adolescent. M´he basat en la versió més folk que el propi Bruce també havia fet en les seves actuacions acústiques.

- Romeu i Julieta (de Mark Knopfler)
Una balada moderna però absolutament romàntica, sobre l´amor impossible. He intentat no fer-la tant llarga com l´original però mantenint quasi tots els seus elements bàsics.

- Esperant el miracle (de Leonard Cohen)
Una gran cançó de l´era moderna del cantautor canadenc. El mateix títol resumeix possiblement tota la seva filosofia vital, mentres no arriba el miracle que segurament tots somniem cal no perdre el temps i intentar materialitzar les nostres il·lusions ara i aquí però sense deixar de tenir fe... Com totes, una cançó amb diverses lectures: pessimista o vitalista.

- Huracà (de Bob Dylan)
Una cançó protesta per excel·lència dels anys 70, per denunciar la injustícia davant la condemna d´un boxejador negre acusat d´un crim sense proves convincents. La lletra és molt llarga però ha valgut la pena traduïr-la íntegrament doncs tot el que diu pot ser generalitzable a altres casos actuals de racisme i de violació de la pressumpció d´innocència.

- Amèrica (de Paul Simon)
Una bonica cançó per explicar el desencís de molta gent davant el gran somni americà, la terra promesa, que finalment pot acabar sent molt injust i no dóna les mateixes oportunitats a tothom. Tot i que es refereix als Estats Units, aquesta lletra com totes les altres versions, ens toquen molt directament en aquest món globalitzat.

 

 

7.- Quins són els teus projectes professionals presents i futurs?


A nivell musical, m´agradaria fer sobretot més concerts per consolidar la meva proposta de cantautor acústic. Vull continuar explorant els dos terrenys que he presentat en aquest disc: cançons pròpies que actualment estic composant i d´altra banda més versions; especialment m´agradaria donar forma de disc a totes les adaptacions que he fet de Leonard Cohen i que ja vaig presentar en directe a l´espectacle “Jorcx interpreta Cohen”.

 

 

 

8.- Com veus l'actual panorama de la música feta a casa nostra? Creus que hi ha manca d'oportunitats?


Després de la meva experiència personal de dos discs oficialment editats, em sap greu constatar que el panorama és molt dificultós i sí, hi ha manca d´oportunitats. La primera reacció en calent sol ser responsabilitzar a la casa discogràfica de manca de suport però el problema deu ser més de fons, a nivell institucional i popular. No podem dir que sigui per manca de públic perquè, malgrat que les xifres de ventes i d´assistència als concerts no invinten a l´eufòria, el públic existeix i segurament el problema és que o bé no mira més enllà del gran aparador o bé decideix invertir el seu temps i diners en un altre tipus de producte. Crec que és necessari un suport més directe i constant (per part, per exemple, dels ajuntaments, diputacions o inclús d´empreses privades) tant a nivell econòmic com d´organització per crear xarxes de música en directe i també per promocionar la música en els mitjans, i així fer que les iniciatives musicals del país siguin una forma d´oci atractiva i normal. Crec que el problema per molts artistes de la meva condició està en el gran buit intermig que hi ha entre les grans figures del panorama musical, que tot i que no ho tenen fàcil sí que es prodiguen en directe i en els mitjans, i els artistes més novells que malgrat tot potser troben alguns llocs on tocar en els seus barris o pobles i en concursos de maquetes etc. Segurament aquest sector intermig del mercat sigui el més majoritari i és on jo em situaria: artistes que tenen una certa experiència musical però encara estan per consolidar-se o bé senzillament no entren en el perfil més “comercial”. Aquest camí és doncs bastant difícil ja que és incert i a vegades poc il·lusionador i reclama constància i continuitat... Per tant, fan falta efectivament més ajudes i oportunitats.

 

 

9.- La pirateria musical. Una possible solució.


Concienciació de les institucions, la indústria, els mitjans de comunicació, els consumidors i els propis artistes; tothom i té la seva part. Jo no veig malament que la gent pugui aconseguir esporàdicament música de forma gratuïta a través d´Internet o copiant CD´s perquè això també és una manera de promocionar i descobrir nova música, però crec que si algun artista interessa sempre cal donar-li suport comprant els seus discos i anant als seus concerts doncs així és com s´hauria de guanyar la vida, i malauradament en aquest país això és molt difícil. Els artistes, malgrat tot, no podem anar simplement de víctimes de la situació i dins de les possibilitats de cadascú crec que hem d´intentar donar algun “valor afegit” a la nostra música per tal que el públic apreciï el nostre treball i no es conformi amb una fotocòpia o un arxiu MP3 i vulgui tenir-ho en un format més digne i també en viu i en directe.

 

 

10.- Un llibre que ens vulguis recomanar.


“T´hauria de caure la cara de vergonya” de Sergi Pàmies, o qualsevol altre llibre seu, o també qualsevol llibre d´un escriptor anglès que es diu David Lodge... O si no, un altre de molt original i que ningú no coneix: “El codi Da Vinci”.

 

 

11.- El teu Top 5 musical (els cinc discos que més t'agraden)


Per exemple: “Bookends” de Simon & Garfunkel, “Communiqué” de Dire Straits, “Field Commander Cohen: Tour of 1979” de Leonard Cohen, “The ghost of Tom Joad” de Bruce Springsteen i “Esfera Malheur” de Ia & Batiste.

 

 

12.- Un desig per aquest any que comença


Que sigui millor que l´anterior, en tots els sentits i per a tothom.

 

Culturarock.org


 



 

 

Enrrera